Royal India- mjesto gdje začini tvore bajku

Royal India- mjesto gdje začini tvore bajku

Indijska kuhinja je jedna od onih od koje se Hrvati još drže distancirano i pomalo sa strahom pogledavaju u restorane, prepune najčešće indijaca i stranaca. Zašto je to tako? Poznato je kako Indijci koriste začine koji su za našu autohtonu kuhinju uglavnom nepoznati, a poneki i nespojivi (npr. klinčići u mesu?) u tom stilu- better safe than sorry – Hrvatima nije ta indijska baš nešto. Onda dolazimo i do problematike prezentiranja indijske kuhinje apsolutnom početniku koji nije pregledao Youtube riznice kuhanja pri kojima… ha realno konobari nisu baš upućeni. Ukoliko naletite na izvornog Indijca- konobara, on pak ima problema sa jezičnom barijerom, a ukoliko naletite na “našeg” konobara….u pitanju je jednostavno needuciranost.

Iz tog razloga, pišemo vam upravo o Royal Indiji… za kakve- takve poznavatelje; restoran se prije nalazio na Kaptolu, a prije nekih godinu dana preseljen je u Tkalčićevu ulicu u kojoj im se nalazi i prva konkurencija  (Bombay grill). Od ostalih indijskih restorana,  postoji još i Namaste (na savskom). Ukoliko ih poredamo po cjenovnom rangu, Bombay je najjeftiniji, zatim Royal Indija, te najskuplji- Namaste.

okej počnimo s opisom hrane….ovog puta od predjela

Samose

Samose su “paketići” lisnatog tijesta punjeni sa povrćem (krumpir grašak i indijski začini: kumin, kurkuma, korijaner…)  i prženi u dubokom ulju. Hrskavi su, te ih u porciji dobivate dva komada. Mogu biti i s mesom, no to je opcija koju vam ne preporučujemo jer je meso u tragovima i ne osjeti se (a cijena je naravno veća). Najvažnija stvar kod samosa je umak- Chutney. Neki bi ga usporedili sa slatko kiselim umakom, no zapravo je lagano ljutkast a ujedno i sladak  i smeđe boje (boja ovisi od čega je rađen). Chutney ima više varijanta i može biti od jogurta(zeleni), manga (smeđi) itd… i svakako je glavni razlog zašto pa skoro uvijek jedemo samose…Važno je za napomenuti, iako su samose pržene u dubokom ulju, nisu masne jer je tijesto tanko a smjesa od povrća prethodno naravno kuhana, te nisu jedno od onih predjela nakon kojih ne možete disati…a s obzirom da dobivate dvije u porciji možete ih uvijek i podijeliti.

cijena: 22 kn

Pakore

Pakore su komadi mesa (poslužuju se kao predjelo isto) pohani u smjesi brašna od slanutka i naravno indijskih začina, te na kraju posipani s prahom od češnjaka. Također smo ih dobili poslužene uz Chutney i valja napomenuti kako su blago ljutkastog okusa s obzirom na začine. U porciji ih se dobije 4. Jako dobra opcija za predjelo, tako da svakako preporučamo!

cijena: 45 kn

Murgh Tikka Butter Masala

Murgh Tikka Butter Masala a klasik je indijske kuhinje, te ujedno i najprodavanije jelo. Radi se o komadima pilećih prsa mariniranih te pečenih u tandooru, a potom su propirjani u umaku koji se pogađate sastoji od miksa INDIJSKIH ZAČINA….nije lako za izdvojiti koji začini i okusi prevladavaju, bitno je za napomenuti da možete birati ljutinu, a ista se postiže gingerom, češnjakom, lukom i….ostalim začinima poput kardamoma.  Ono što je karakteristično za butter tikka masalu je da se uz nju jede i basmati riža i/ili Naan-ovi.

cijena: 65 kn

 

Naan

Naan je tipičan indijski kruh, koji izgledom podsjeća na palačinku, no njegova priprema je zapravo skroz drugačija. Tijesto je poprilično jednostavno i sastoji se od brašna jogurta i vode, no Indijci su razvili varijacije na temu pa tako možete probati sa češnjakom, lukom, krumpirom, špinatom, pa čak i mljevenom janjetinom. Posebno je za Naan još da se peče na stijenkama Tandoori-a, što mu daje onaj poseban okus i teksturu!

cijena: 15 kn

 

Lamb Sekh Kebab

Za početak, napomena, ne naručujte ovo jelo ako ste gladni. Smješteno je u Menu-u pod jelima od mesa a zapravo pripada među predjela. Radi se o mljevenom janjećem mesu napiknutom na štapić ražnjića i pečenom… no zapravo jako siromašnom. Smjesa mesa je čista janjetina, uz naravno indijske začine što ga čini ljutkastim, a izdvaja se okus češnjaka. Uz njega dobivate  i Chutney od  jogurta i izgleda sve zajedno siromašno na tanjuru…no jako je ukusno!

cijena: 65 kn

Royal Indija nama je najbolji indijski restoran u Zagrebu, prvenstveno iz razloga jer iako mijenja kuhare,  okusi u kuhinji ne odstupaju od onih na koje ste navikli ukoliko ih češće posjećujete. Paze na određene detalje, tako vam na primjer nakon predjela neće zamijeniti tanjure, no stolovi su uvijek čisti i salvete top kvalitete. Usluga varira s obzirom da povremeno konobare dečki iz srednje škole, koji se trude… . Ponekad vas može poslužiti i Indijac (vlasnik) koji je dobro upućen u ponudu restorana sa simpatičnim hrvatskim akcentom….U svakom slučaju ako su vam dojadile bazične ponude zagrebačkih restorana i u potrazi ste za novim okusima koji će vam se svakako urezati u nepce, Royal Indija mjesto je za čašćenje!