Naš recept za Gulaš

Naš recept za Gulaš

Pozdrav drage naše ministrice i ministri! Dobro došli na početak našeg putovanja u home made receptima! Volimo kvalitetnu hranu pa tako nekad čak ulazimo u kemiju i procese kod samog kuhanja kako bi objasnili razne okuse i teksture u jelu! Dugo smo razmišljali što bi bilo najbolje za početak i zaključili da nekad komplicirane i složene stvari nisu najbolji izbor! Imajući to na umu smo se odlučili za nešto jednostavno, međutim s tim smo samo zagrebali površinu naše male (velike) dileme.  Pečeno ili kuhano? Slatko ili slano? Sve nam je to prolazilo kroz glavu, jako puno pitanja i jako puno ideja!

Nakon nekog vremena zaključili smo da bismo se trebali koncentrirati na nešto domaće, tradicionalno, možda čak i povezano s prirodom. Nešto od čega će svima narasti zazubice i curiti sline! Tako da je odluka pala na dobri stari gulaš. S obzirom na to da polako dolaze sve hladniji dani, a mi obožavamo jela na žlicu gulaš nam se činio kaj odličan izbor! Realno tko ne voli dobro začinjen gulaš s puno mesa i krumpira kuhan na otvorenoj vatri u prirodi!?

S tom idejom smo se zaputili u Zagorske brege, gdje volimo provoditi vrijeme i pripremati razna tradicionalna jela.

Priprema nije bila dosta komplicirana. Odnosi se na pripremu u kotlu na otvorenoj vatri kao i u loncu kod kuće na štednjaku.

Prvi i najbitniji korak je : KUPITI KVALITETNO MESO

Vjerujte nam, što god radili, kakvo god jelo spremali, ako nemate kvalitetne namirnice, jelo neće biti tako dobro. Tako da obavezno kupiti provjereno i svježe. Mi imamo tu sreću da kupujemo meso odlične kvalitete koje je puno okusa i svježine pa s time onda sve bude puno finije! Prije pripreme obavezno nasoliti i nauljiti po želji! Kad ste odradili taj korak, odredite od prilike koliko vam treba mesa po osobi. Nas je bilo petero i uzeli smo kilu i pol Junećeg ramsteka (počastili smo se). Rekli bi od prilike 150-250 grama mesa po osobi. Ovisno o tome koliki vam je apetit!

 

Krumpir je također jako bitna stavka. Vidjeli smo da jako puno ljudi radi zapršku ili stavlja brašno u gulaš kako bi bio gušći, što se nas osobno tiče to je sasvim nepotrebno ako ste izabrali ispravnu sortu krumpira! Krumpir ovisno o sorti može imati veće količine škroba ili vode, sorte s većom količinom škroba su same po sebi prirodni zgušnjivač tako da brašno ili zaprška nisu potrebni jer će oni nakon određenog vremena same zgusnuti cijelu priču.

Osim krumpira i mesa, što još staviti u lonac/kotao? (Imajte na umu da smo mi pripremali jelo u kotlu od 8 Litara)

 • 1.5 kg junetine
 • 1.5-2 kg krumpira
 • 3 Glavice luka (srebrenca) zbog svoje slatkoće i manjka ljutine u usporedbi s drugim vrstama luka!
 • 7 režnjeva češnjaka
 • 0.7 L pasate od rajčice ( može i svježa rajčica)
 • 4 žlice Zvijezda suncokretovog ulja
 • Sol 1 žlica
 • Papar 3-4 žlice
 • Slatka paprika u prahu 3-4 žlica
 • deci i pol bijelog vina
 • šaka peršina
 • 2-3 lovorova lista
 • 3 Chilly papričice, u našem slučaju to je bila kajenska paprika svježa

 

Prvi korak u pripremi jest organizacija svih sastojaka tako da vam budu nadohvat ruke i spremni za kuhanje! Kad ste to osigurali u kotao/lonac stavite dovoljno ulja da prekrijete dno posude i dodajte luk. Pirjate ga do točke otpuštanja vode, dok ne postane proziran. Budite oprezni da ne izgori tj. da ne potamni, to ne bi trebalo dugo trajati tako da budite u pripravnosti i često miješajte! Na pola puta pirjanja luka dodajte češnjak. Također, često miješajte kako češnjak ne bi izgorio i postao gorak.

 

Kada luk i češnjak postanu konzistentna translucentna smjesa u kotlu/loncu dodajte meso i dobro promiješajte! Svježe meso u sebi ima jako puno tekućine i sokova koji će jako brzo početi izlaziti van. Kuhajte na srednje laganoj vatri dok velika količina tekućine ne ispari, kad se to dogodi meso će biti sivkasto smeđe boje što će biti znak da treba dodati krumpir! Zgodan trik koji prije dodavanja možete probati je da krumpir držite u posoljenoj vodi pa ih dodate zajedno. Na taj način ni ne morate pretjerano soliti jelo niti dodavati dodatno previše vode.

Pustite da sve zajedno da se kuha od prilike 30-40 minuta uz često miješanje na srednjoj vatri.

Nakon toga u prethodno pripremljenoj čistoj posudi izlijte pasatu od rajčice i dodajte u nju začine ( sol, papar, slatku papriku u prahu) sve zajedno promiješajte i stavite u kotao. To će vam uštedjeti nešto vremena i komplikacija pri dodavanju svega pojedinačno u kotao/lonac u kojem kuhate. Također ubacite 2-3 lista lovora da upotpuni doživljaj

Ostavite sve skupa da se zajedno kuha uz često miješanje sljedećih 40 minuta na srednje – jakoj vatri (vrlo vjerojatno će te ju morati podešavati po potrebi)

Sigurno ste nakon više od sat vremena kuhanja jako gladni i zanima vas kako napreduje vaš eksperiment, tako da je to vrijeme za mali taste test i korekciju okusa tj. Dodavanje dodatnih začina po volji! Također vrijeme za dodati deci i pol bijelog vina, šačicu peršina i par ljutih papričica ako ih imate!

Nakon dodatnog kuhanja primijetit će te da je vaš gulaš postao puno gušći, meso mekanije, a krumpir se polako počeo raspadati, pa tako treba svakih 10 minuta probavati hranu dok ne dođete do željene konzistencije i mekanosti mesa i krumpira. U tom stadiju sve je pitanje osobnog ukusa.

Kad ste odlučili da gulaš zadovoljava sve vaše kriterije zadnja faza cijelog procesa , vaše male avanture je ujedno i najbolji dio gdje s užitkom možete pojesti ovo predivno jelo. Pazite da imate dovoljno kruha jer će vam biti teško oduprijeti se umakanju u prekrasni gusti umak koji će se nalaziti pred vama!

Na kraju vam možemo poželjeti dobar tek i nadati se da vam je naš recept bio zanimljiv i koristan! Ako imate bilo kakve komentare slobodno nam se obratite ili još bolje, pišite nam svoje recepte i šaljite slike na ministarstvookusa@gmail.com 😉

Hvala vam puno što ste dio našeg ministarstva! Čitamo se uskoro s još puno drugih recepata