Smokeraj- novi BBQ u gradu

Smokeraj- novi BBQ u gradu

Ako nas pratite već neko vrijeme, mogli ste primijetiti kako preferiramo bazične namjernice u našem meniju. Dobar komad mesa i prilog je ono što će definitivno okupirati našu maštu. Glasovi s Telegrama su doprijeli do nas kako se otvorio Smokeraj i postao ozbiljna konkurencija svim bbq majstorima u Zagrebu. Došlo je vrijeme da provjerimo o čemu se tu radi.

1.Predjelo – Rolice s BBQ mesom i umakom

Radi se o tijestu koje se koristi za savijače (onom kupovnom) u kojem je umotana mješavina mesa, sira i bbq umaka. Sve zajedno posluženo je s umakom. Oko umaka imali smo rasprave sadrži li bbq u sebi ili ne….mišljenja su podijeljena no u svakom slučaju rajčica prevladava,a bbq meso daje dimljeni efekt. Sir (koji nismo očekivali jer nije naveden kao namirnica u jelu) rolice čine sočnijima. Predjelo koje vam preporučujemo. Iako su pržene u ulju dobro su ocijeđene, a jedna porcija trebala bi vam biti količinski dovoljna (ako vas je dvoje) E da, porcija umaka je izdašna tako da nema borbe!

Cijena: 35 kn

2.Glavno jelo- Smokeraj svinjska plata

Plata je predviđena za dvije osobe sastoji se od pomfrita, zapečenog graha, pulled pork mesa, mesne potrbušine, rebarca i porchette.  Započnimo od pomfrita. Hrskavo ispečen, varijanta iz škrinje, prolazan. Zapečeni grah zapečen s listićem sira. Kao poznavatelji i ljubitelji zapečenog graha smatramo bogohuljenjem dodavanje listića sira (sva sreća pa se isti može skinuti) no o ukusima se ne raspravlja, nekima će sir biti šećer na kraju ove plate…. da je grah najbolji i nije, tekstura pečenija nego kuhanija,fali kremastog štiha, te bez sitno nasjeckanog špeka npr. Ali to su sada već detalji. Kada se prebacimo na meso, valja napomenuti da je izvrsno ispečeno, kad kažemo izvrsno mislimo 10+ ocjena, ALI  sve zajedno pomalo presoljeno. Rebarca hrskavo ispečena te potom zapečena s umakom od rajčice/bbqa (ovom istim iz predjela), nama je falilo bbq umaka u toj priči i izbora ljutine tog istog bbqa jer osobno obožavamo ljute umake, a oni nemaju ništa takvoga u ponudi. Pulled pork savršeno začinjena, mekana rapsodija u ustima koja vam se jednostavno rastapa. Potrbušina; s obzirom na to da se radi o nešto masnijem mesu, pripremljeno je  na način da ga i dame mogu papati. Izrezano je na tanje komade,mekano, hrskavo ispečeno te se  masnoća lako odvaja. Porchetta je carsko meso zamotano u roladu na način da je s vanjske strane hrskava koža. Komad koji smo mi dobili nije baš bio reprezentativno izrezan, no ukusno pripremljen, a ako ste ljubitelj svinjske kože nećete se žaliti.  Uzeli smo još dodatno čips od luka koji vam ne preporučujemo jer je izrazito mastan i jako jako slan. Pogačica je dobar odabir jer je friško pečena te je napravljena od tijesta za pizzu.

Cijena: plata 150kn + čips luk 10 kn+ lepinjice 6 kn

Osoblje smokera ugodno je, a interijer pomalo bezličan no pravi „muški“. Restoran je namješten krupnim komadima drva, pomalo neobrađenim. Ono što nam se dopalo su custom made tanjuri i svo posuđe u smeđim bojama koje sadrži Smokeraj logo. Zgoodan touch koji se rijetko viđa. Veliki minus imamo za ne pisanje sastojaka pod jelima u meniju pogotovo sira, jer ako ste intolerantni na laktozu ili imate nekakvu alergiju to vas može neugodno iznenaditi. Nije jedan od najboljih BBQ restorana u Zagrebu (Žerjavićeva 19), no s obzirom da je u samim počecima, kroz vrijeme očekujemo bitno poboljšanje te obraćanje pažnje na detalje (poput cijeđenja čipsa odluka te dodavanja bbq umaka u jela koja nose bbq naziv)