Zašto svi pričaju o Savica.hr?

Zašto svi pričaju o Savica.hr?

Zagrebačka gastro scena naveliko bruji o novom restoranu na Savici, koji nekak’ nikome nije usput, ali hrana se čini odlična. Mora se priznati da im lokacija nije stvarno najbolja za nas koji Savicu posjećujemo skoro nikad (i ako vas google maps krivo odvede, nalaze se odma prekoputa Leggiera) no za domesticuse nalazi se zapravo na frekventnom mjestu gdje je Lidl i Leggiero, te rekli bismo u nekom središtu zbivanja Savice. Nismo 100% sigurni jesmo li dobro shvatili njihov koncept, no čini nam se da svaki dan imaju ponudu dnevnih jela…koja se poslužuju za ručak, a nakon toga meni im se sastoji od 7 a la carte jela. Mi smo zakasnili na dnevnu ponudu, pa smo jeli sljedeće:

Rib eye steak

Dakle Rib eye steak jelo sastoji se od..steaka naravno, krumpira pečenog u foliji (tako i posluženog) s mladim sirom i vlascem, te maslacem s začinskim biljem. Uzeli smo rare pečenje i mora se priznati da ga kuhar zna odlično pogoditi te nemamo stvarno nikakve zamjerke na pečenje steaka, e sad što se tiče ovog dijela mladi sir…mi smo tražili bez tog sira  i u principu dobili komad mesa i krumpir. Što je skroz okej ako niste za fancy varijante. Valja napomenuti kako je krumpir prvo prokuhan, a zatim pečen u foliji te mu je tekstura u samoj unutrašnjosti kremasta.

.

naš rib eye

 

uobičajeni rib eye u Savica.hr

Cijena: 116 kn

Pileća prsa s njokima

Radi se o pariškim njokima, kremi od asiago sira, pilećim prsima te naru. U meniju se spominje i miso čips…no mi ga nismo dobili (a za ovo jelo nismo imali nikakve posebne zahtjeve) Ako se pitate kakvi su sad to pariški njoki, oni su posebni po tome da se tijesto prvo skuha (voda maslac i brašno) te se u tu smjesu doda naribani parmezan i jaje, a potom se sve stavi u vrečicu za ukrašavanje, ohladi, te se  kuha u kipućoj vodi. Mora se priznati kako su njoki stvarno bili kremasti no ne gmecavi, te teksturom drugačiji od onih krumpirastih. Pileća prsa od dva komada, jedan je bio izvrsno hrskavo pečen, no drugom je kožica bila nešto masnija, dobro pečena no ne i hrskava. Meso odlično začinjeno, bez izdvajanja nekog neobičnog okusa. Ono što nam se sviđalo je količina kreme od asiago sira. Često se s takvim umacima zna pretjerati ako se serviraju na način prelijevanja preko jela, no u ovom  slučaju normativ taman odgovara, a sprinkles od nara će cijelu priču učiniti zanimljivom.

Cijena: 74 kn

Svinjski lungić

Ovo jelo se osim samog svinjskog lungića (medium pečenja savršeno mekanog) sastoji i od šampinjona, te pirea od celera i jabuke i azijskog demi glacea. Ako ste obični smrtnici kao i mi, nemate pojma što je azijski demi glace pa smo saznali za vas. Sami Demi glace umak potječe iz francuske kuhinje i radi se o bogatom smeđem umaku koji se koristi kao baza za ostale umake kuhanjem kostiju, dakle TEMELJAC, samo ekstra jako reduciran. S obzirom da je ovo neki azijski twist trebao bi valjda imati i soje u sebi ili tako nešto… e sad prema slici vi prosudite gdje je točno taj temeljac jer mi smo ga tražili tražili i nismo našli…možda se negdje sakrio? Gljive su bile odlične, pečene u ružmarinu, sočne i zapravo dale nam ideju kako se ružmarin super slaže s šampinjonima. Inače u meniju su navedene gljive, pa to valjda otvara mogućnost da dobite u jelu i neke druge gljive ako im šampinjoni ne budu dostupni? to bi bilo zgodno….Pire od celera i jabuke zanimljivih je celerasto slatkastih nota, usporedili bismo ga možda s kesten pireom no puno zanimljiviji i nama dobar spoj zapravo (koji nam ne bi inače  životu pao na pamet).

naš lungić s gljivama
uobičajeni lungić s gljivama u Savica.hr

Cijena: 74 kn

Nije nam praksa raditi ove slikovne usporedbe jela kakvim se predstavljaju, a kakva su zapravo poslužena.  Zato što najčešće iako prezentacija zakaže, sve namirnice su na broju. U slučaju Savica Urban Eatery-a to baš i nije tako. Iako im je marketing odličan i svi bruje o njima, malo bi se trebalo poraditi na posluživanju onoga što se reklamira. Fancy sastojci svima zvuče ludo, te ako ste prosječan čovjek koji je na brzaka došao nešto pojesti, vjerojatnost da niti ne primijetite kako fali neki umak, čips i slično je velika; no zašto ne biste dobili dobro jelo koje opravdava cijenu i kvalitetu?