Postanite Kralj(ica) pripreme mesa uz Meat the King

Postanite Kralj(ica) pripreme mesa uz Meat the King

Prošlo je oko godinu dana od kada su hrvatske portale tresli članci o pokvarenom mesu sumnjivog podrijetla, realno to su bili trenuci kada smo svi razmišljali kome više vjerovati, jer se ispostavilo da su jednako krivi veliki prodajni lanci, kao i mali pojedinci odnosno mesari, na žalost to je utjecalo na cijelu industriju pa su mnogi ljubitelji mesa, postali puno oprezniji pri kupnji a pogotovo pri konzumaciji.  Ako netko voli meso, onda smo to mi. Mogli ste i sami primijetiti da ne postoji niti jedna recenzija posvećena isključivo ribi, meso se uvijek ubaci bilo kako bilo. E sada, ovaj članak nešto je drugačije prirode jer naime, nismo bili u restoranu, već na mesnoj  grill radionici. Ukratko,o čemu se radi:

 

Meat the King kojeg vjerno pratimo na Facebooku, ali nikako nismo uspjeli izdvojiti vremena da se konkretnije educiramo o njihovoj priči, objavio je kako organiziraju grill radionicu povodom Valentinova. Fanovi samo da znate, radionice organiziraju često, a ne samo za posebne prilike. Što se nas tiče; odličan način da spojimo ugodno s korisnim. Nismo znali baš što nas očekuje osim rečenice dvije i pokoje fotke….ali bila su u pitanju sretna lica i MESO, pa očito ne može biti loše. Radi se o lokaciji Prisavlje 2, dakle njihov maloprodajni dućan. Na samom ulazu dočekala su nas nasmiješena lica Tihomira i Snježane- vlasnika ovog mesnog carstva. Daska s narezanim suhomesnatim proizvodima i ostali dodaci za zameziti…okej vrijeme je za degustaciju! Slanina, kobasica, mast i čvarci. Slanina, odnosno špek- nešto masnije prošaran, dolazi u dvije verzije- dimljen I ne dimljen, ukusan te ne preslan, a ove kobasice…..malo je reći božanstvene, osim čistog mesa dodaci su jedino sol i papar. Apsolutni naglasak na mesu. Neusporedive s onim kupovnim…da ne imenujemo čijim. Svi proizvodi napravljeni su od mesa crne slavonske svinje, a zašto je ono drugačije od obične svinjske? Zbog načina na koji se uzgaja, prehrane, koja utječe na ukupnu teksturu, a pogotovo na okus mesa. Meso je mekanije,slađe i ukusnije.  Mi baš nismo generacija koja se hranila kruhom i masti, ali svakako nam je njihova inačica masti crne slavonske svinje genijalno odgovarala. Crna slavonska svinja autohtona je pasmina, koja je iznimno podcijenjena i nedovoljno naglašena u hrvatskoj (osim u Meat the Kingu 😀 )

Nakon suhomesnate uvertire, uslijedila je edukacija o kravicama, vrstama mesa i steakovima Zašto je korisna? Pa ako ste ikad pratili Gordona Ramseya i ostalu cooking ekipu, mogli ste vidjeti da koriste dijelove mesa za koje mi Balkanci nismo nikada čuli, a kamoli ih ugledali u mesnicama. To je iz razloga jer naši mesari jednostavno prodaju ono kaj najlakše ide i ne da im se zabavljati s dijelovima mesa koje bi možda trebali narezati, ili ne daj bože objasniti kupcu kako pripremiti….Što smo naučili? Pa uglavnom o raznim pasminama goveda i u kojim dijelovima svijeta se uzgajaju, koje su njihove odlike i kakve sve vrste konzerviranja i procesuiranja mesa postoje. Npr. dry aging nas je zadivio, ako ste gledali dokumentarce o slabije razvijenim zemljama polovice mesa znaju biti samo okačene na tržnici, pune bakterija i muha. To je dry aging! Pod uvijetima visoke temperature i niske vlage zraka stvara se pokorica a ispod se nalazi meso koje zrije i dobiva  orašastu aromu, dakle samo je važno skinuti oko centimetar te “bakterijske kože” kako bi se dobio čist i jestiv komad mesa.

Sitno prošarano meso bit će najsočnije,a ono bez masnoće – žilavo kao džon. Pogodite koje meso je najteže dobiti pri uzgoju? sitno prošarano da…tako zvano mramorno

“Mali fun fact za sve koji kupujete meso u super marketima- što je tamnije, a mast žućija to je znak da je govedo starije.”

Što smo papali?

Pljeskavice od crne slavonske svinje čije meso je pripremljeno procesom dry ageinga te nakon toga smljeveno u pljeskavice, pri čemu su dodane samo sol i papar kao začini.

Kobasice-  od mesa crne slavonske svinje, u koje su dodane Volim ljuto chilly papričice. Biftek- savršeno sočan i mekan,  pečen medium rare; koji je nakon grilla bio začinjen s maslinovim uljem, soli i paprom. Steak od crne slavonske svinje, također medium rare pečen, orašastog okusa, te kao i biftek; naknadno začinjen soli i paprom kako se arome ne bi izgubile tijekom pečenja .

Meso je grilano na japanskom bijelom ugljenu koji nema mirisa ni dima, a drži toplinu preko  3 sata…da takve će vas perverzije dočekati na Meat the King radionici. Nakon dobre hrane, uslijedila je i kvalitetna kapljica vina butelje dobivene biodinamičkom proizvodnjom (čitaj organic itd.) Cure nam sline dok smo napisali samo ovaj članak i jedva čekamo prve zrake sunca da uhvatimo priliku za roštiljanje. Meat the King ekipa radi vam i subotom, a kod njih osim ovog što smo mi jeli, možete pronaći puno više cutova i vrsta mesa, začina, butelja, kobasa… također u slučaju da ste lijeni roštiljati- opskrbljuju top Zagrebačke restorane svojim mesom.  Dobar tek!